Ontmaagd

Door himlims_ op dinsdag 17 november 2009 14:48 - Reacties (26)
Categorie: 2nd thoughts, Views: 10.766

Menig Tweaker is nog maagd, linux-maagd wel te verstaan. Dat is niet iets om je voor te schamen, het is ook een hele happening. Je moet elkaar goed voorbereiden (partities/manuals/tutorials), liefde en emotie delen met je dierbare (heb je computer liev) en als alles op haar plaats valt ontstaat er een hele euforie (voldoening en gevoel van succes). Chris Powell geilt op (k)ubuntu, een ander koestert de groene hagedis, of beleefd plezier met geen g-spot. De diversiteit tussen de 900 distro's zal menig maagd doen duizelen. Enige wat ik je kan mee geven; probeer wat je zelf lekker vind, experimenteer en deel ervaring met elkaar. Daarmee vind je vanzelf jouw distributie.

Maar wat nu?
Wat nu te doen, nu je ontmaagd bent ....

Zoek de verschillen

Na je euforisch moment, en gevoel van succes slaat de motivatie al snel om wanneer de desktop op de monitor verschijnt. Het ziet er immers toch allemaal wel anders uit dan gewend. En wat heb je nodig om je (standaard) windows werkzaamheden te verrichten? Voor de meeste populaire Windows meuk is er een GPL alternatief beschikbaar. Maar soms voelen Linux alternatieven wel heel erg vertrouwd aan. Zo is de gelijkenis tussen uTorrent en kTorrent even groot als de verschillen tussen de clones.

uTorrent vs kTorrent
http://tweakers.net/ext/f/MTIsOJTsl4JklvHfzFkvM4Jc/thumb.pnguTorrent hoofdmenuhttp://tweakers.net/ext/f/vLFcLNWeeBKDZEZKmIco2obx/thumb.jpguTorrent instellingenhttp://tweakers.net/ext/f/nLNtbVaxu7e9v6lsJhaDIgve/thumb.jpgkTorrent instellingenhttp://tweakers.net/ext/f/jXtLWNpYRm0hJfiQoKnmrWVB/thumb.jpgkTorrent hoofdmenu

Subtiel vreemd gaan

Nu je een voorzichtig geproefd hebt van iets wat omstreden en mysterieus is, stijgt de spanning van het vreemdgaan naar een nieuw niveau. Helemaal wanneer je de mogelijkheden van het compiz-fusion project beleefd. Het geheugen verslindend Aero valt hierbij in het niets. Deze nieuwe verpakking van een desktop is toch wel uniek in mijn optiek. De nieuwe features die hiermee geactiveerd kunnen worden zijn niet alleen een lust voor het oog, je productiviteit wordt wel degelijk vergroot. Zo is het mogelijk om je muiscursor buiten je desktop te slepen en daarmee speciale functies kunt activeren; sleep ik de muis buiten de kaders in de linker onder hoek, worden al mijn applicaties geminimaliseerd. Sleep ik de muis buiten de rechter hoek, krijg ik een thumbnail overzicht van alle actieve applicaties. Of de mogelijkheid om een interactieve 3D desktop te bedienen (zie onderstaande afbeelding). Deze features geven multi-tasken echt betekenis.

http://tweakers.net/ext/f/E9d7TtFFPJmZeLO3dsyKEavU/thumb.jpg
Mijn desktop:
Compiz-fusion de Aero van linux


Dankzij nieuwe technieken is de Linux desktop geavanceerder en mooier dan ooit tevoren

Sprookjeswereld

Ben er van overtuigd ben dat menig Tweaker zijn digitale brievenbus leegt met een andere toepassing dan Outlook. Maar door ontwikkelingen in het bedrijfsleven ben ik afhankelijk geworden van deze Microsoft toepassing. Het is geen vrijwillige keuze maar heb nog geen volwaardig (GPL) alternatief gevonden, wat de functionaliteit van Outlook evenaart. Daarom is het de moeite waard om de sprookjeswereld van WINE te verkennen. Want op je desktop tover je zomaar een Windows toepassing. Denk niet dat je nu direct je volledige [url="%Program Files% "]%Program Files% [/url]kunt draaien, maar WINE kan soms een wens doen uitkomen.

Console commando's klikken

Een gevreesd zwarte scherm met ingewikkelde DOS-achtige commando's is vaak waar men aan denken bij het horen van Linux. Gelukkig is er veel veranderd op dat gebied, natuurlijk (basis) commando's http://tweakers.net/ext/f/xUahWoxfwGc8lMY1sCKbWeGw/full.gif tikken blijft wenselijk. Maar er komen steeds meer toepassingen waarmee die ingewikkelde commando's via een gelikte interface uitgevoerd kunnen worden. Zo ben ik erg fan van een Daemon tool imitatie, genaamd Furius. Echter wordt de Linux user wel dom(mer), gezien de invoer van de complexe commando's automatisch op de achtergrond gebeurd.
Een image bestand mounten vond ik in verleden een ingewikkelde handeling, en kwam niet altijd tot het gewenste resultaat. Gelukkig is de gebruiksvriendelijkheid aanzienlijk toegenomen de laatste 1-2jr.

mount -o loop -t iso9660 file.iso /mnt/test
Vroegah: Linux console commando om een ISO te mounten.

http://tweakers.net/ext/f/Eufi8jq1nxeAUR4j241MjFAv/thumb.jpg
Tegenwoordig: kun je een ISO, IMG, BIN, MDF of NRG mounten via een GUI.

Praatjes makers

Waar vroeger ICQ het middel van communicatie was, lijkt tegenwoordig de halve breezah wereld afhankelijk te zijn van MSN. De meest vertrouwde msn client (msn 4.6 look alike) is aMSN. Welke tegenwoordig leuke extras heeft vanwege plug-ins. Mocht je wat breder georiŽnteerd zijn, is Pidgin misschien interresant. Deze tool komt aardig in de buurt van trillian. Maar maagden niet getreurd, er is ook een win32 versie.

Naar de bakker

Hoewel de prijzen van opslag aanzienlijk zijn gedaald de laatste periode, mocht het nog wel eens voorkomen dat er behoefte is aan een ordinaire onderzetter. In de (commerciŽle) Windows wereld komt men al snel uit bij toepassing als Nero of CDBurnerXP. Voor de chef-kok in Linux hebben wij K3b. Die qua mogelijkheden en ondersteuning het niveau van commerciŽle toepassingen evenaart.

K3B vs CDBurnerXP
http://tweakers.net/ext/f/6pxFtkF5naJX3YMwPKRw2ijj/thumb.pnghttp://tweakers.net/ext/f/d4uDl7F5JNIU0Ne8902QRB05/thumb.pnghttp://tweakers.net/ext/f/PzsnkGAv4tyNjJipzrE5iDDz/thumb.jpghttp://tweakers.net/ext/f/xnygBO0Yr5xuXNznHAs0TM0c/thumb.pngZoals eerder gezegd; experimenteer, probeer (steeds) opnieuw, want kennis doe je vooral op uit ervaring en door te doen. :Y) In /23 is menig linux-junk bereid je te helpen. En al snel zul je ontdekken jouw vooroordelen tegenover het Linux systeem niet altijd terecht zijn geweest. }:O

http://tweaktools.atlex.nl/tweakblog.stats/counter.php?id=b1d5781111d84f7b3fe45a0852e59758cd7a87e5 himlims_


'rate-my-blog'
http://codecaster.nl/got/rmb/star1.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star2.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star3.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star4.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/star5.gifhttp://codecaster.nl/got/rmb/stats.gif

Volgende: [Cart0on] Tweakertjes en Sint 12-'09 [Cart0on] Tweakertjes en Sint
Volgende: [Cart0on] privť-zendmasten van John 10-'09 [Cart0on] privť-zendmasten van John

Reacties


Door Tweakers user himlims_, dinsdag 17 november 2009 00:54

}:O erg handig is een spiekbriefje met de meest voorkomende handelingen, print er een of meerdere en kijk welke voor jou plezierigste werkt

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2009 19:12]


Door Tweakers user Attitude, dinsdag 17 november 2009 01:56

had toch wat anders verwacht om 2uur snachts :P gebruik linux al enkele jaren als server, ubuntu soms als desktop (windows wint helaas nog steeds vanwege het gebrek aan goede emulatie van wine)

Door Tweakers user Jejking, dinsdag 17 november 2009 02:34

Om even in de sfeer van deze blog te blijven: ik ben nog steeds maagd en daar ben ik trots op! Geef mij maar oud, vertrouwd Windows en dan ga ik als maagd m'n graf in :+

Door Tweakers user Esxca, dinsdag 17 november 2009 02:40

ik ben op mijn 12de verkracht door lynux, maar kan niet zeggen dat ik het onprettig vond (lol)

Door Tweakers user cytherea, dinsdag 17 november 2009 06:59

Leuke blog! Ik gebruik Linux al jaren op zowel Server en Desktop. Ik vergrijp me bijna niet meer aan Windows :) En het bevalt me prima, ik heb mijn grote liefde gevonden waar ik mijn leven wil delen.

(hoog nerd gehalte maar wel droog)

Door Tweakers user Backspace-NL, dinsdag 17 november 2009 08:25

@Esxca - omg, lynux? Dat klinkt echt heel fout. Doet het nog pijn?

Door Tweakers user Toolskyn, dinsdag 17 november 2009 08:40

Voor MSN zou ik persoonlijk gaan voor emesene trouwens. Werkt naar mijn idee veel prettiger en lijkt net zoveel op MSN. En voor bittorrent is Transmission toch wel best een geniaal programma. Misschien even wennen als je van uTorrent afkomt.

Door Tweakers user stereohead, dinsdag 17 november 2009 08:47

Draai nu iets meer dan een jaar Ubuntu op mijn desktop, en al enkele jaren Debian of Ubuntu Server op mn servertje, en ik wil nůůůůůůůůůoit meer terug! Elke keer dat ik op een windows bak iets doe voel ik me opgesloten en gehandicapt.

Door Tweakers user KoffieNT, dinsdag 17 november 2009 09:10

Het is jammer dat we op school nooit een dagje Linux hebben gekregen, al was het maar 1 keer (zit nu in laatste jaar, laatste periode). Dit heb ik ook al een paar keer gezegd, 'het zou leuk zijn als..'
Maar dit gaat niet, omdat alle leraren het al zo druk hebben en zich dan niet kunnen verdiepen in Linux (Ubuntu) en omdat er dan boeken gekocht zouden moeten worden enzo..Ik snap het wel, maar toch vind ik het jammer. We worden gedwongen 100% Windows te gebruiken.

Ik heb op 1 van mn stages bij een hostingbedrijf gezeten wat 100% Linux-operated was. Dit was voor mij ook de 1e officiŽle keer dat ik met iets anders dan Windows te maken kreeg.
Natuurlijk is het gruwelijk wennen, bijna alles is anders. Ik had natuurlijk ook een hoop moeite om alle commands te onthouden etc.
Als ik deze stage 2-3 jaar langer had kunnen volgen was ik stukken geavanceerder geweest :Y).


Grappig detail is: Ik kreeg op het einde van de stage een examen op school (vraag me niet waarom ze dit op zo'n tijdstip plannen). Dat examen ging over Windows server 2003, net wanneer ik een half jaar heb ge-ubuntu'd. En nee, voordat ik met deze stage begon wist ik bijna niets van dit examen en geloof me, i asked..

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2009 10:03]


Door Tweakers user Ben.Hahlen, dinsdag 17 november 2009 09:11

Ik ben nu ook enige tijd "ontmaagd". Eerst al op mijn server, waar ik Fedora op ben gaan draaien en nu ook op mijn werk-laptop en desktop.
Ik moet zeggen: het bevalt me prima. Wine kan dan wel niet alles, er is (gelukkig) ook een "professionele" versie van Wine -> CrossOverLinux. Die zijn net wat verder met Wine, waardoor Office (Outlook) probleemloos op Linux draait :)

Verder een zeer interessante blog :)

Door Tweakers user 90710, dinsdag 17 november 2009 09:15

'k heb een tijdje met Linux geŽxperimenteerd, maar toch gewoon steeds weer terug naar Windows gegaan. Linux is niet echt "mijn ding".

Door Tweakers user LinuX-TUX, dinsdag 17 november 2009 09:30

Haha, iemand die het in een verse blik een keer presenteerd.

Hoop dat mensen eens vers er naar gaan kijken zonder vooroordelen van "x" jaar terug toen ze het een keer hadden geprobeerd / mee hadden "geŽxperimenteerd" en nu stijf aan een mening vast houden dat het niet hun ding is :Y) .

Afgelopen 4 jaar is het zo ontzettend hard de goede kant op aan het gaan, dat ik windows alleen nog boot voor een spel of een programma, waarvan de eigenwijze developer geen *ux variant wil brouwen en niet onder Wine te draaien is.

Wat is jou volgende stap himlims_ ? Ga je nu ook een keertje kijken naar BSD?

http://www.google.com/bsd

Hoop dat vele tweakers het hier wel weten, er zijn OS gerelateerde google pagina's. google.com/linux google.com/microsoft google.com/bsd google.com/mac :Y)
Ontzettend handig als je eens problemen hebt met je OS, filtert een hoop onnozele shit uit je query van andere OS's

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2009 09:31]


Door Tweakers user scenix_, dinsdag 17 november 2009 09:55

Wat is jou volgende stap himlims_ ? Ga je nu ook een keertje kijken naar BSD?

http://www.google.com/bsd

Hoop dat vele tweakers het hier wel weten, er zijn OS gerelateerde google pagina's. google.com/linux google.com/microsoft google.com/bsd google.com/mac
Ontzettend handig als je eens problemen hebt met je OS, filtert een hoop onnozele shit uit je query van andere OS's
Ben je zelf wel even naar de desbetreffende google pagina gegaan? Het heeft bij mij niks met een OS te maken... wel met de titel van dit topic :+

Door Tweakers user Forsith, dinsdag 17 november 2009 10:14

Jeuj, ik gebruik Ubuntu (gestript) op mijn server en XUbuntu (wederom, gestript, ik vind de terminal meestal fijner werken dan een GUI) op mijn laptop en ik ben er tevreden mee :)

Door Tweakers user LinuX-TUX, dinsdag 17 november 2009 10:20

Ben je zelf wel even naar de desbetreffende google pagina gegaan? Het heeft bij mij niks met een OS te maken... wel met de titel van dit topic :+
Jouw quote werkt anders wel correct :+ ;)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2009 10:20]


Door Tweakers user Weerrryyy, dinsdag 17 november 2009 12:40

Ik heb tijdens mijn opleiding wel aan aantal modulen gevolgd met als onderwerp Linux. Deze module duurde 5 weken. Natuurlijk veel te kort om alles te weten over Linux, dus werd het maar hevig C&C Generals doen. ;)

Het is wel een OS waar ik me in zou verdiepen als ik een server beschikbaar had. :9

Door Tweakers user Pantagruel, dinsdag 17 november 2009 13:06

Wat dat betreft een echte OS slet, zo'n beetje alle smaken wel gehad en draai een mix van Windows versies, linux derivaten, *bsd en OS X (bsd derivaat). Ach je moet toch wat als hobby ;)

Door Tweakers user Jeoh, dinsdag 17 november 2009 13:08

Ik draai nu uit pure noodzaak Ubuntu op m'n laptop, omdat m'n PC even out of order is. Moet toegeven dat het even wennen is, maar voor algemeen gebruik draait het wel lekker. Alleen nog wennen aan sommige shortcuts...

Door Scali, dinsdag 17 november 2009 16:55

Pfft, stelletje sofites.
Voor de echte hardcore masochisten is er natuurlijk FreeBSD.

Door Tweakers user Matthew, dinsdag 17 november 2009 18:46

Ik kloot al een tijdje wat aan met xubuntu in een vm. Misschien installeer ik het ooit wel op mijn hardeschijf :o

Voor sudo google ik me liever kapot dan ze te moeten onthouden en uitzoeken hoe en wat :P

Door Tweakers user Afvalzak, dinsdag 17 november 2009 19:03

@matthew_o Sudo lijkt me niet zo moeilijk te onthouden? :X

Door Tweakers user gast, dinsdag 17 november 2009 20:12

Heel typisch dit.

Je hebt het alleen maar over WIndows klonen in je post. Dat zegt niets over jouw post, maar alles over hoe de Linux wereld voor de desktop in elkaar zit. Men probeert Windows en haar applicaties te clonen (en faalt daarin) en er gebeurd eigenlijk weinig innovatiefs. Of ik mis iets? Wat zijn nu de meest briljante volwassen geworden innovaties van de afgelopen 5 jaar die zichtbaar zijn geworden op de Linux desktop?

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 17 november 2009 22:24

@Datafeest, mijn schrijven is juist gericht op de overeenkomsten en ontwikkeling van de afgelopen periode. Een blog waarbij de unieke kanten van linux worden toegelicht staat reeds in de planning...anno 2012 ofzo :+ maar snap je beredenering. Zal proberen het tegendeel te bewijzen.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2009 22:26]


Door Tweakers user Barleone, dinsdag 17 november 2009 23:36

Oh, dit is echt een smerige actie.. nu staat je blog weer op 1 in de tracker.
Jij hebt heel veel van deze nodig nu: O-) O-) O-) O-) O-) O-) O-) O-) O-)

Door Tweakers user himlims_, dinsdag 17 november 2009 23:38

@Barleone; zie nu ook tweakblog cheaten - inmiddels voorzien van slot. Het is een feature zo blijkt :+

Was van mening dat er een klein stuk ontbrak in de post. Tijdens het toevoegen van een nieuw kopje viel mijn oog op de mogelijkheid om de publicatie datum te corrigeren. Hiermee heb ik even gespeeld, met deze 'cheat' als resultaat.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2009 23:45]


Door Tweakers user skizo0, woensdag 18 november 2009 09:22

mooi blog, furius kende ik nog niet :)
werk alweer bijna een jaar enkel nog met linux.
heb bijna alles daarvoor geprobeerd, suse, fedora, arch, je noemt het. (altijd maar naast windows)

toch maar weer eens kijken of kubuntu mij kan vermaken.. :) ubuntu begint weer te vervelen.

Reageren is niet meer mogelijk